Financieel Management

Als professioneel sporter geniet u tijdens uw actieve carrière van het spel en van alles wat daarbij hoort. Ook, laat ons eerlijk zijn, van het geld dat u verdient. Een salaris waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen. Het is wel belangrijk altijd in het achterhoofd te houden dat dit niet eeuwig duurt. Denk daarom tijdens uw carrière al aan uw leven ná de bal. Veel spelers denken rond hun 35e aan stoppen. Sommigen hangen dan ook daadwerkelijk hun voetbalschoenen aan de wilgen. Maar stoppen met voetballen betekent vaak het begin van een periode zonder vaste inkomsten en zonder baan: tussen uw laatste wedstrijd en de eerste dag in uw nieuwe job zit vaak een vrij lange tijd. Dit is een periode waarin u, ook als sporter, uw financiën op orde wilt hebben.

Wat doet een financieel manager?

Daarom is financieel management voor een voetballer belangrijk. We willen dat u zich ook na uw actieve carrière geen zorgen hoeft te maken over uw inkomsten. Een professionele financieel manager zorgt voor alles wat uw financiën aangaat. Samen met u stellen we eerst een groeiplan op.
Daarbij houden we rekening met uw talent en de verwachte levensloop van uw sportcarrière. Aan de hand daarvan kijken we samen wat mogelijk is. Want uiteraard wil u ook na uw actieve loopbaan verzekerd zijn van inkomsten. Daar zorgen wij voor.

Wat is het verschil tussen een financieel manager en een zaakwaarnemer?

Een financieel manager bekommert zich om de inkomsten en de administratie die daarbij komt kijken. Een zaakwaarnemer onderhandelt namens de voetballer over contracten en dergelijke. Een zaakwaarnemer zal u dus bijvoorbeeld bijstaan wanneer u getransfereerd wil worden of wanneer u
net uw contract wil openbreken.

Wat is een zaakwaarnemer?

Zaakwaarnemers begeleiden professionele voetballers en andere sporters, met name tijdens het onderhandelen over contracten. Wil de speler naar een andere club, of wil hij juist langer blijven maar dan met een vernieuwd contract, dan is een zaakwaarnemer de aangewezen persoon om die belangen voor hem (of haar) te behartigen. In ruil daarvoor ontvangt de zaakwaarnemer een deel
van de transfersom, hetgeen we de commissie noemen. Met de commissie verdient de zaakwaarnemer zijn brood: deze bijdrage kan, vooral bij internationale en grote transfers, behoorlijk oplopen.

Mag iedereen zaakwaarnemer worden?

Ja. Door een recente verandering van de regels mag iedereen zaakwaarnemer of spelersmakelaar worden. De licentie van de KNVB is niet langer vereist. Deze omstreden bepaling heeft ertoe geleid dat er nu relatief veel spelersmakelaars actief zijn.

De contractbemiddeling

Een makelaar is aanwezig wanneer een speler en een club een contract opstellen. Dit is dus net hetzelfde als  wanneer bedrijven en/of werknemers een contract opstellen. Het overeenkomstenrecht bepaalt hiervoor de regels. Internationaal wordt er gekeken naar het internationaal privaatrecht. Een goede onderhandelaar zet daarbij in op een win-win situatie, waaruit zowel de speler als de club het grootst mogelijke voordeel halen.

Waarop let een spelersmakelaar specifiek?

Uniek voor de situatie van de spelersmakelaar is de focus op de situatie van de speler. Wij van SportsImpressario zijn ons er terdege van bewust dat het uiterst belangrijk is dat u op het juiste moment naar de juiste club gaat. En dus niet te vroeg, met een financieel doel voor ogen. Alleen zo haalt u het beste uit uw carrière.  Deze focus op uw belang onderscheidt ons van vele andere spelersmakelaars. Het belangrijkste is dat we tijdens de bemiddeling creatief zijn en er zodoende voor zorgen dat het onderste uit de kan wordt gehaald.